Dezvoltare prin inovare!
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – ICECHIM
Zerul este fracțiunea lichidă, care se separă în urma precipitării și înlăturării cazeinei din lapte, în timpul fabricării brânzeturilor. Datorită volumului mare și încărcăturii organice (prezența lactozei) deversarea zerului ridică mari probleme de mediu. Brevetul reprezintă o soluție viabilă de valorificare a acestui produs secundar prin bioconversie în produse cu valoare adăugată. Utilizarea acestuia ca substrat pentru cultivarea drojdiei Kluyveromyces marxianus NRRLY 1195 oferă o sursă de proteine, enzime și vitamine cu aplicații în zootehnie, sub formă de aditiv furajer cu efect imunomodulator. Procedeul de acumulare de biomasă proteică de Kluyveromyces marxianus NRRLY 1195, adaptată enzimatic pentru consumul lactozei din zerul acid hidrolizat, reprezintă o abordare de utilizare a unui produs secundar, evitând transformarea sa în deșeu. Brevet RO 132585 B1/2021
Biomasa de drojdie obținută prin acest procedeu poate fi utilizată ca aditiv furajer, cu efect benefic asupra sănătății animalelor.
Dr.biol. Diana Păsărin
E-mail: diana.pasarin@icechim.ro